Tryckmetoder


Det finns många olika tryckmetoder och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Olika metoder används för olika syften och här kan du läsa lite om vilken tryckmetod som skulle passa er bäst.

Har ni frågor så tveka inte att ring eller maila oss, för att få reda på vilken tryckmetod som passar ert syfte bäst!

Screentryck


ScreentryckABCScreentryck vår huvudsakliga tryckmetod och den absolut vanligaste tryckmetoden när det kommer till att trycka kläder.

Det har fått sitt namn från de ramar man använder vid tryckningen.

Det är ett finmaskigt nylonnät uppspänt på trä- eller aluminiumramar. Dessa bestryks med en ljuskänslig emulsion, för att sedan läggas i vakuum med en positiv film och belysas. Emulsionen härdar när den exponeras för ljuset och när du sedan spolar av ramen har du fått en schablon med ditt motiv.

Ramen/schablonen spänns sedan upp i en snurra, fylls med färg och sen är det bara börja stryka på motivet på klädesplagget.

Med screentryck kan man endast trycka en färg i taget. Därför betalar man en schablon per färg. Man kan dock med flera strykningar och rastreringar i motivet skapa illusionen av oändligt med färger.

Transfertryck


TransfertryckTransfer innebär i stort att man trycker motivet/loggan på en bärare för att sedan under tryck värma på den på plagget. Denna metod använder man sig av när det är små fina detaljer i trycket eller materialet i plaggen är svåra att trycka direkt, t.ex. fleece. Det finns olika sätt att tillverka en transfer på.

Vår vanligaste är en vanlig screentryck transfer. Då gör man likadant som när man screentrycker ett plagg, men i stället trycker man spegelvänt på ett transferark, och tillsätter lim. För att sedan värma på loggan på plagget. När man trycker på arket som är ett plant pappersark, är det mycket lättare att få fram små fina detaljer än om man trycker direkt på t.ex. en piké. Där ytan är stickad och är ojämn.

Digitaltansfer printar man på en speciell vinyl, skär ut och värmer på. Här jobbar man i CMYK och betalar bara en startkostnad och inte schablon per färg.

Det kanske vanligaste att använda transfer till är när man trycker namn, initialer och siffror på idrottskläder. Det man gör då är att man med en så kallad plottermaskin skär ut namnen/siffrorna i transfervinyl som man sedan under tryck värmer på plagget.

Brodyr


Det vanligaste sättet att brodera är direkt på materialet, även kallat direktbrodyr. Denna typ av märkning förhöjer helhetsintrycket på ditt profilplagg.

Vi utför direktbrodyr på de flesta typer av profilplagg såsom college, jackor, kepsar, väskor och frotté. Brodyr ger en exklusiv och hållbar märkning på dina plagg. Vi gör stora och små brodyrer.

Kostnaden för brodyr är avgörande på hur många stygn en logo eller text har. Det vanligaste är en liten brodyr på vänster sida på plagget. Men man kan brodera på de flesta ställen, bara man kommer åt med den s.k brodyrramen. Brodyr passar även utmärkt på fleece och på tröjor och jackor som kan vara ”svårt” att trycka på.

Först digitaliseras logon till ett brodyrkort i dator. Efter det så monteras det i brodyrmaskinen, plagget spänns fast i en speciell brodyrram (spännram) efter det så broderar maskinen logon/texten. Efteråt bearbetas plagget manuellt för hand och du har en broderad snygg, exklusiv, hållbar märkning av ditt profilplagg.

Miljöfärg


Vi får massor med frågor om våra tryck är miljövänliga.

Vi trycker, om man inte begär något annat, med plastisolfärg. Det är, som namnet avslöjar, en plastbaserad färg. Det gör att den har en mycket bra täckande förmåga, som krävs om man ska trycka färg som är ljusare än vad plagget är. Den innehåller PVC men inga farliga ftatalater!

Vill man ha helt klassad miljöfärg måste man trycka med en vattenbaserad färg. Den är mer transparent och vi ser helst att man pratar med oss om vad man ska trycka så vi kan komma fram till en så bra lösning så möjligt!

M.E Produkter följer självklart alla regler och lagstiftningar gäller miljövänligt arbete. Se vår miljöpolicy.

Specialfärg


Det finns en uppsjö av speciella färger med olika effekter att trycka med. De vanligaste, som vi jobbar med är:

GULD- OCH SILVERFÄRG. Fungerar precis som vilken annan färg som helst men har små flingor av glitter i sig som ger färgen en metallisk effekt. Går inte att göra för små fina detaljer, då man måste ha lite grövre screenduk för att glitterflingorna ska kunna komma igenom.

REFLEXFÄRG. En silverfärg med reflexpigment i som gör att man kan trycka sin logga som en reflex. Finns endast i silver!
REFLEXTRANSFER. Vi har en transferbärare i reflex. Man kan då välja att göra en transfer av logon om man vill ha den i en särskild färg.

DISCHARGE. En färg som bleker bort färgen i tröjan. Trycket blir mjukare och sätter sig mer i tröjan. Svårt att få exakta PMS, då det beror på vad tröjan har för grundfärg. Ett vitt dischargetryck blir mer offwhite.

SVÄLLFÄRG: En färg som sväller i värme. Trycks som vanligt i önskad färg och sväller sedan när den torkas i ugn.

TVÅKOMPONENTSFÄRG. När man ska trycka material som är känsliga för värme behöver man tillsätta en efterhärdare. Pristillägg tillkommer!

Vanliga frågor


 Vad menas med en vektoriserad fil?

En vektor fil är en fil som är uppbyggt av matematiska formler/kurvor till skillnad från en pixelbaserad fil som är uppbyggt av små rutor/punkter. Detta innebär att motivet/loggan går att förstora hur mycket som helst utan att den tappar i skärpa.
För att göra en vektoriserad fil behöver man ett program som pratar vektorer, t.ex. Adobe Illustrator eller Coral Draw. Vanliga filändelser på vektoriserade filer är: .ai, .eps, .pdf, .swg, .cdr. Dock behöver det inte betyda att filen garanterat är vektoriserad.

 

Typsnitt vs vektoriserat?

Typsnitt jobbar alltid med vektorer. Som ni säkert tänkt på kan man ju förstora text hur mycket som helt och det ser lika bra ut. Men när man skickar filer mellan datorer stöter man på problem, då det finns miljoner olika typsnitt och alla har olika installerade på sina datorer. Är texten skriven i ett typsnitt som vi inte har, ser vi texten i ersättningstypsnitt. Därför ska man alltid omvandla all text till banor innan man skickar text.

 

Vad är PMS färgkod?

För att vi ska veta vilken färg vi ska trycka använder vi oss av den internationella Pantone® skalan. Det är en standard med färdiga recept på exakta färger, som gör att man kan trycka flera olika saker eller material men ändå få samma färg. Pantone®, benämns vardagligt med PMS (Pantone® Matching System).

 

 

Vad är egentligen en schablon?

Schablonen är den ram (screen) vi filmar och lyser in med just ditt tryck, för att kunna trycka dina plagg.

 

Vad är intag?

Om du har tryckt ett motiv hos oss en gång, gör vi nästa gång bara ett intag. Det betyder att du redan betalt för schablonen så det är endast uppsättningen av ramen som du behöver betala för.

 

Vad är färgbyte?

Om du vill trycka ett och samma motiv i fler färger, behöver du bara betala en schablon, men du får betala för ett färgbyte. Det är för att mellan varje färg måste all färg i ramen tvättas ut ordentligt för att inte några färgrester ska finnas kvar.

 

Top